Äppelkakan
125g flytande smör
1 dl socker
1 dl farinsocker
2 ägg
3 dl mjöl
1 krm salt
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Ovanpå
1 äpple
1/2 dl farinsocker
1 tsk kanel
1/2 tsk ingefära
smör
Gör så här
Ställ in ugnen på 175 grader. Smöra en form.
Vispa ihop smör och socker tills fluffigt. Blanda därefter i resten av ingredienserna. Bred ut smeten i formen.
Skala och kärna ur äpplet. Dela det i ca 5 mm tjocka klyftor.
Blanda sockret och kryddorna på ett fat och vänd sedan klyftorna däri, lägg dom sedan i ett mönster på kakan. Strössla över det överblivna kryddorna och lägg några klickar med smör på kakan.
Ställ in i ugnen i ca 30 minuter.
Serveras med varm vaniljsås.
Supersnabb vaniljsås
2 1/2 dl grädde
1 ägg
1/2 tsk vaniljfrön eller 2 tsk vaniljsocker
3 msk socker
Gör så här
Häll i grädden i en kastrull med medelhög värme. Knäck i ägget och vispa ihop. Blanda i övriga ingredienser och vispa tills såsen kokar upp. Låt koka under omröring tills såsen blivit lite tjockare i konsistensen. Låt svalna något.
Dålig bild på en grymt god kaka=) |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar