2012-10-09

Specialmödravården again!

Imorgon är det dags för ännu ett mvc besök, det är dags för överburenhetskontroll då jag är i vecka 41+3. Hur hamnade jag här liksom? Hur som helst så har vi läst på här hemma så vi vet vad vi har att vänta oss av morgon dagen. Barnens morfar står bered på att han kanske måste ta barnen och väskorna står packade i hallen ifall något akut sker. Nu när jag skriver det här så börjar jag bli nervös, tänk om det är något fel och det blir AKUT? 

Info från niomånader.se

Överburenhet
Livmoderns storlek ökar 6-8 ggr i storlek fram till sen graviditet. Den består av glatt muskulatur (kan inte kontrolleras med viljan) inbäddad i fibrös bindväv. Under de sista veckorna av graviditeten känner man av sammandragningar, vilket motsvaras av kontraktioner av muskulaturen i livmodern. Livmoderhalsen, som består av fibrös bindväv till 85 % och bara till 10-15 % av glatt muskel, är under graviditeten fast och sluten. Några dagar innan förlossningen startar blir den mjuk (mognar) och vidgas till 2-3 cm innan värkarna startar. Om utmognaden uteblir blir graviditeten överburen ( >2 veckor efter beräknat datum för förlossning).  Överburenhetskontroll
En överburenhetskontroll innebär att blodtryck, urinprov, CTG samt fostervattenmängd och barnets läge i bäckenet kontrolleras då du är i graviditetsvecka 42+0 på Specialistmödravården. En förlossningsläkare gör sedan, utifrån dessa kontroller och din hälsa, en bedömning när och på vilket sätt förlossningen ska sättas igång. I de fall inga medicinska hinder föreligger och att allt ser bra ut, gör vi dessa kontroller varannan dag mellan graviditetsvecka 42 och 43. Igångsättning av förlossningen görs mot slutet av graviditetsvecka 43, dvs senast 43+0.

Inga kommentarer: