2011-12-18

Lussebullar i bild!

Här har ni receptet på de godaste Lussekatterna som jag någonsin har bakat och ätit i hela mitt liv!

50 gram jäst
5 dl mjölk
1 gram saffran(2pkt)
200 gram smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
0,5 tsk salt
2 st ägg
15-16 dl vetemjöl

Pensling och garnering
1,5 dl russin
1 st ägg, uppvispat

1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och häll lite över jästen. Rör tills jästen har löst sig, tillsätt resterande mjölk och saffran. Klicka i det riktigt mjuka smöret.

2. Arbeta in socker, salt och ägg. Tillsätt mjölet. Arbeta degen med degkrokar minst 10 minuter. Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.

3. Knåda igenom degen på bakbordet. Dela det i fyra bitar. Dela varje bit i ca 10 bitar. Rulla ut till ca 25 cm längder. Snurra ändarna mot mitten från var sitt håll till en lussekatt.

4. Tryck i russinen. Låt bullarna jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.

5. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Pensla bullarna med det uppvispade ägget. Grädda mitt i ugnen 5-6 minuter.



Inga kommentarer: